Leste boka omtrent da ho kom, i 1973, vart fascinert og prøvde å hengje med. No treftest vi igjen, boka og eg. Ho var blitt skjoldete i ryggen, og det knasar litt når eg opnar ho, - og også eg er blitt 34 år eldre. Eg begynner å lese, - blir det andre gongs lesing, eller ein ny første gongs? (I mellomtida, for ikkje så lenge sidan  har eg lese ein god jafs av "Blikktrommen".)

3

Mangt og meget flykter bare inn i kladdeboken min .....

 

Mangt og meget flykter bare inn i kladdeboken min: ting jeg finner, fastspikrede øyeblikk, stammende øvelser og utropsrasende pausetegn.

I Kleve, for eksempel, hvor jeg gjerne ville ha sett gravområdene i skogen like i nærheten, noterte jeg: Øya Mauritius, som det må fortelles noe mer om, er blitt kjent gjennom et frimerke. - Ubetinget beskrive Tvil. - Autogrammer på ølbrikker. - Bettina, som er tålmodig med barna, er i det siste blitt streng mot meg, fordi vennen hennes har politisert henne.

Eller i Rauxel, hvor man legger vekt på å være ekte Castroper: Når tvillingene blir tolv i september, kommer jeg ikke til å kjøpe platespiller til Raoul. - Hvordan så Tvil ut? Lang mager krumbøyd? - Her er det aulaen i Adalbert Stifter-gymnasiet. - Bettina leser Hegel i kollektivet.

Eller i Gladbeck: Tvil var middelshøy og hadde tilbøyelighet til korpulens. - I salen meningsforskere med spørreskjemaer, de vil teste hvordan jeg slår an hvor og spesielt hos kvinner. - Det klarer seg med en platespiller som står nede, til bruk for alle. - Ble kjørt ned i gruvesjakten "Grev Moltke". Oppe i dagen igjen får jeg i presang en liten eske snus mens jeg dingler i luftheisen. Må gjenta nysingen tre ganger for fjernsynet. Tenkte ikke på Tvil i vaskeskuret. - Hakkekjøtt med kornbrennevin sammen med medlemmer av av bedriftsrådet. - Bettina snakker bare saklig med meg.

Eller i Bocholt, hvor tekstilkrisen (Erhards ord "sunn innskrekning") utløser diskusjoner: Tvils utseende lar seg ikke påvise. - I arbeiderforeningshuset St. Paulus henter skoleelever  frem de røde fanene. Bare nevne gråverdier! - Forøvrig har Bettina den gamle platespilleren vår, som Raoul kan låne. Hotellet heter "Erkeengelen". Skytterforeningens pokaler oppbevart bak glass. Ordet sneglestank. Et katolsk medlem av bedriftsrådet tar med til side. "Vil ikke mer! Sosialutvalg, svindel alt sammen. Denne Katzer har ført oss bak lyset . . . " sier han og er gammel trett utbrukt ferdig.

Og i Marl, kjent for sin arkitektur som minner om kinesiske esker: Tvil så annerledes ut: askeblond. Oppdrette en kjøttskivesnegl. Må snakke lavere for å bli hørt, høyttalere overalt. Innimellom jurymedlem ved en plakatkonkurranse for skoleelever: tross stadig flere grånyanser lover det kommende årti å bli fargerikt. Hva slags klær går Tvil med?

Og i Oberhausen, hvor den forberedende feiring av 1.mai med en "hyggeaften" gikk i vasken for sosialdemokratene på stedet. I smelteverket om formiddagen. Stor og pompøs omvisning. Ved styrepulten for samlebåndet. Ovnen blir tømt, ofte sett det på kino. Men arbeidet, en prosess som forstummer i larm og gjerne blir fremstilt motorisk, adlyder ingen estetikk. - Jeg innbiller meg å få gjort noe fort, vil skynde på, tenker i tresteg; men stadig nøler sneglen med å skynde seg og bevege seg i sprang.

Her står mer: ertesuppe med gamle Meinike. (Når jeg hører på gamle sosialdemokrater, lærer jeg alltid noe, uten å kunne si hva.) Som han buldrer fremfor seg, peker fremover, sier fremad, ufortrødent frembesverger fortiden, blir stum, blunker med våte øyne, plutyselig slår i bordet, for at hans sønn skal føle seg truffet.

Det er avgjort, Raoul: ingen platespiller. Når Tvil gikk og luftet kaniner på vollene efter det tidligere festningsanlegget Bastion Kaninen, hadde han på seg en burlesk utseende nikkers. Også Bettina sier Vi når hun mener Jeg. Flere selvmord i ministeriene i Bonn: embetsmenn og kvinnelige sekretærer. Barzel dementerer Kiesinger. Om dr. Glaser i Nürnberg har et forhold til Melencolia? Tvil brukte ikke briller . . .

[.....]


Günter Grass: Av en snegls dagbok - Gyldendal 1973 - ISBN 82-05-06089-4

Omslag: Teikning av Günter Grass

Om Günter Grass: http://www.dagbladet.no/kontekst/15451.html

 

30.04.2007

Hugen          Bokhylla